Rubriek in bewerking
Hieronder per boot praktische tips en aanwijzingen die actueel worden gehouden op basis van actuele kennis en ervaring.
Optuigen zeilboten op de plas
Zeilboot op de plas optuigen of “in de wind op de plas” met de buitenboordmotor stand-by. Dus niet in de haven of aan een markeringsboei!
Het is verboden om aan de gele markeringsboeien af te meren. Deze boeien dienen om de grens van het “snelvaargebied” aan te geven. Ze liggen vast aan een gewicht en kunnen verplaatst worden door je boot eraan af te meren en zeilen te gaan hijsen.
Waterkaarten
Om je op het water te kunnen oriënteren kan een kaart erg handig zijn: In de Boet (en in de Boets’men) zijn geplastificeerde kaarten van de Kaag aanwezig.
Een waterkaart downloaden of een route plannen en volgen on line(gratis) kan via de website Waterkaart/Gids via deze link:
https://www.waterkaart.net
Tips voor knopen
Zonder kennis en het juist toepassen van knopen gaat er al snel wat los in de haven of op het water. Lijnen, vallen, schoten, repen, koorden, landvasten, kabels en touwen, ze kennen vele soorten knopen voor diverse toepassingen.
Tijdens de zeilcursus hebben we ze geleerd…..en soms weer snel vergeten. Voor wie een knoop zoekt zijn er veel te vinden op het internet. Hieronder links naar sites die diverse knopen voor diverse doeleinden laten zien en uitleggen hoe ze uit te voeren.
https://knots3d.com/knots/.nl_nl/ALL
Boet’s men
In bewerking
Almera
De Almera ligt sinds 2022 in de sloot richting de Kaag. Voor de zeilboten en de Boet’smen rechtsaf en voor de Almera linksaf; laatste ligplaats aan uw linkerhand.
Voor het wegvaren en afmeren zie de tips op het schema, met dank aan Ben.
Bij het afvaren niet gelijk achteruit varen maar de achterkant van de boot naar het midden van de sloot laten draaien door het roer in de juiste stand te zetten en de motor voorzichtig in vooruit laten draaien. Zodra de achterkant vrij naar het midden van de sloot is gedraaid het roer bijstellen en motor in achteruit zetten; zodra voorkant vrij van de kant dan pas de motor in vooruit zetten. Let op oplopende en tegemoetkomende boten.
Bij afmeren de voorkant van de boot voorzichtig op het midden van de voorkant van de ligplaats richten. De achterkant met de juiste roerstand en de motor zachtjes in vooruit naar de kant laten draaien. Landvasten vastmaken.
De hoes over het console
Afnemen en opbergen zodat hij niet verloren (wegwaait) gaat.
Starten van de motor
Eerst de accuspanning inschakelen onderkant bakboordzijde met de kunststof sleutel. Op het bedieningspaneel de sleutel in het contactslot en op ON zetten, rode controle-lampjes gaan aan, gashandle in vrijstand op volgas vooruit zetten en dan sleutel op start draaien. Zodra de motor start gaan de controlelampjes uit, gashandle naar stationair en de startknop op ON zetten. Uit de uitlaat moet stootsgewijs koelwater komen.
De lenspomp
Als er buiswater in de boot staat de lenspomp aanzetten, knop naar voren, groene lampje gaat aan en het buiswater wordt weggepompt (te zien via de opening schuin boven de uitlaatopening). Komt er geen water meer uit dan de lenspomp uitzetten, dus niet aanlaten.
Zeilboten
Bij het afmeren een lijntje te weinig? Je handen of knieën open gehaald aan boord en een pleister of verbandje nodig? Afmeren aan een graskant zonder bomen of paaltjes? Kijk eens in de koker in het achteronder van elke zeilboot voor wat nuttige extra materialen.
Nachtklaar maken:
Leg in de borglijn van de rolfok een simpele platte knoop, geen oud wijf. Loswaaien van dit knoopje kan voor veel schade aan de rolfok zorgen, dus graag even aandacht hiervoor.
De motoren laten we bij het verlaten van de boten in het water hangen. Dit is niet per se beter voor de motor zelf, maar wel beter ter voorkoming van aanvarings-schade aan opgeklapte uitstekende motoren buiten de (vrij korte) ligplaats-boxen.
Valken.
Zorg dat er minimaal 1 zelflozer open staat bij het verlaten van de boot. Ondanks de afdekzeilen dient het eventuele regenwater uit de kuip te kunnen lopen. Met dichte zelflozers kan de valk vollopen en in de haven zinken.
Gebruiksaanwijzing buitenboord motor
Gebruiksaanwijzing buitenboord motor zoals in de Boet geplastificeerd beschikbaar is.