Menu Sluiten

Onze Zeilcursus

Jaarlijks organiseert de vereniging een zeilcursus. De cursus leidt op conform de eisen gesteld aan het CWO diploma kielboot 2. De Boet geeft haar eigen diploma uit. De cursus staat open voor alle overheidspersoneel en hun gezinsleden en indien er plek is, ook voor overige geïnteresseerden.

De minimum leeftijd om mee te doen is 15 jaar. Het maximum aantal deelnemers aan de cursus is 24. Mochten er meer inschrijvingen zijn dan krijgt overheidspersoneel voorrang.


De kosten voor de cursus zijn terug te vinden op onze Tarievenpagina.
De zeilcursus is inclusief:

  • Het eerste jaar lidmaatschap van Marine Zeilvereniging “De Boet”
  • Het lesboek voor het theoriegedeelte
  • 8 theorie lesavonden
  • Ongeveer 8 praktijk lesavonden
  • De boothuur voor de praktijklessen
  • De koffie/thee en een feestelijke eind-BBQ

Enthousiast geworden over onze zeilcursus of heeft u nog vragen?
Neem contact op met de cursuscoördinator.


Inhoud van de zeilcursus

De jaarlijkse zeilcursus omvat een theorie- en een praktijkgedeelte. Het theoriegedeelte bestaat uit 8 lessen. Deze worden gegeven in dorpshuis de Kern in Weteringbrug. Het praktijkgedeelte bestaat uit 7 à 8 lessen en deze worden gegeven op de Kagerplassen.


Theoriegedeelte

De 8 theorielessen worden gegeven in de maanden februari en maart. Dit doen wij in dorpshuis de Kern, Lisserweg 1A te Weteringbrug. De cursustijden zijn van 19:30 tot ongeveer 22:00 uur.

Tijdens het theoriegedeelte leert u zowel de onderdelen van het schip, zeilstanden en koersen, manoeuvres als ook de wijkregels. De laatste les wordt het theorie-examen afgenomen.


Praktijkgedeelte

De 7 à 8 praktijklessen worden gegeven op de Kagerplassen bij Sassenheim. De 24 cursisten worden tijdens de theorielessen ingedeeld in twee groepen: een ‘vroege’ groep van 12 en een ‘late’ groep van 12.

De ‘vroege’ groep start vanaf half april. U gaat dan 2 avonden per week zeilen (maandag – woensdag of dinsdag – donderdag). De ‘late’ groep start 5 weken later.  Het praktijkgedeelte kent een uitloop tot half juni.

Op de cursusavond dient u om 17.15 uur aanwezig te zijn bij jachthaven Jonkman te Sassenheim. We kunnen dan een paar uurtjes zeilen voordat het donker wordt. We begrijpen dat dit een lastig tijdstip is indien u werkt. Mocht u hier vragen over hebben dan kunt u deze stellen aan de cursuscoördinator tijdens de theorielessen.


Diploma-uitreiking

Indien u het theorie-examen succesvol heeft afgerond en de praktijkinstructeur u voldoende vaardig acht dan krijgt u het Kielboot 2 diploma van MZV “De Boet”. Deze wordt uitgereikt op de ‘Vaardag der beloften’.

De ‘Vaardag der beloften’ is een feestelijke dag met een zeiltocht, diploma-uitreiking en een afsluitende BBQ.